Alternatívy k ruskému plynu bude mať Česko aj z Poľska a Chorvátska

23.06.2014 Celý región

Praha 23. júna (TASR) - V prípade, že Rusko zastaví dodávky plynu cez Ukrajinu, bude môcť Česká republika využiť aktuálne plyn z plynovodu Severný prúd a v budúcnosti aj alternatívne plynovody z poľského Swinoujscie a chorvátskeho ostrova Krk. Po rokovaní bezpečnostnej rady štátu to povedal český minister priemyslu a obchodu Jan Mládek. Informoval o tom server iDNES.cz.

"Zaoberali sme sa tým, čo by sa stalo, keby došlo k obmedzeniu dodávok plynu cez Ukrajinu," povedal Mládek. Vláda ČR diskutovala o tom, že v takom prípade by bolo možné zabezpečiť zásobovanie plynom prostredníctvom alternatívneho plynovodu Severný prúd, ktorý vedie z Ruska cez Baltské more do Nemecka. Na Severný prúd nadväzuje plynovod Opal, ktorý vedie na českú hranicu a cez Českú republiku potom vedie plynovod Gazela.

Do budúcnosti sa ale Česko nemôže spoliehať len na ruský plyn. "Česká republika sa podieľa na iniciatívach, ktoré by mali posilniť severojužné prepojenie plynovodných sietí. "Potom, čo sa to dobuduje, by malo byť prepojenie z Moravy cez plynovod Stork 2 a poľské plynovody až do Svinoujscie, kde sa stavia veľký terminál s katarskou pomocou na dovoz katarského skvapalneného plynu," uviedol minister.

Podobný terminál by sa mal podľa neho stavať na ostrove Krk v Chorvátsku. "Malo by byť prepojenie z Moravy cez Rakúsko do Chorvátska, aby vznikli alternatívne zdroje na zásobovanie Českej republiky plynom," dodal Mládek.

Situácia Českej republiky je podľa neho komfortná, oveľa horšie sú na tom Slováci, vyhlásil Mládek. Slováci by potrebovali zásobovanie plynom z Českej republiky prípadne z Rakúska.

Čo sa týka zásobovania ropou, podľa ministra je možné získavať ruskú ropu nielen cez Ukrajinu, ale aj po mori - z ruského prístavu Novorossijsk do talianskeho Terstu a odtiaľ ju ropovodom TAL dostať do Českej republiky. "Táto cesta už bola v minulosti vyskúšaná a ruskú ropu by takto bolo možné získať, keby netiekla cez Ukrajinu," dodal Mládek.
 

Vyberte región